Γρήγορη Περιήγηση

13-07-24 - 15:46
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Επικοινωνία

ERASMUS+ Α’ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης: Γέφυρες πολιτισμού και εργαλεία μάθησης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/05/2024

Άλλη μια χρονιά φθάνει στο τέλος της, πλούσια σε γνώσεις για τους μαθητές του Α’ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης...

Τι θα ήταν όμως η καθημερινή σχολική πραγματικότητα χωρίς τις εμπειρίες εκείνες που κάνουν κάποιες σχολικές μέρες ξεχωριστές και αξιομνημόνευτες; Σίγουρα στις εμπειρίες αυτές συγκαταλέγονται και οι δράσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Το   Α’  Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης κατά το σχολικό έτος 2023-2024 συνεργάστηκε σε μαθητικές ανταλλαγές με σχολεία από όλη την Ευρώπη, όπως τα JesuïtesGràciaCol.legiKostka (Βαρκελώνη, Ισπανία), LiceoScientificoStataleGalileoGalilei (Κατάνη, Ιταλία), EuropäischesGymnasiumBerthavonSuttner (Βερολίνο, Γερμανία) και SandnesVideregȧendeSkole (Sandnes, Νορβηγία).

Νορβηγοί, Ισπανοί, Γερμανοί και Ιταλοί μαθητές επισκέφθηκαν το σχολείο το Δεκέμβριο 2023 και επί μία εβδομάδα παρακολούθησαν δράσεις, εργαστήρια, διδασκαλίες, ομιλίες και ξεναγήσεις, με κύριο θέμα τον εθελοντισμό σε ποικίλα πεδία, τη βιωσιμότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη,τις Ευρωπαϊκές αξίες, τον ενεργό πολίτη και τις δημοκρατικές αρχές. Αντίστοιχα, οι μαθητές μας συμμετείχαν σε μετακινήσεις στα συνεργαζόμενα σχολεία στη Νορβηγία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Οι μαθητές συνεργάστηκαν εκπονώντας συνθετικές ερευνητικές εργασίες για το σχέδιο COMM-IT (COMMunitycommΙΤment) - TimeBanks, που αφορούσε την αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη μίας κοινότητας και τις Τράπεζες Χρόνου. Στόχος των δράσεων αυτών ήταν η υλοποίηση οικολογικών δράσεων και πρωτοβουλιών ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και έμπρακτης υποστήριξης οργανώσεων που φιλοξενούν ορφανά ή άρρωστα παιδιά, όπως το Όραμα Ελπίδας και τη Στέγη Κοριτσιών «Η Αγία Άννα» .

Επίσης, Έλληνες και Νορβηγοί μαθητές συνεργάστηκαν για το σχέδιο Team 14,μελετώντας πώς τασχολεία μπορούν να κινητοποιήσουν τους μαθητές σε ωφέλιμες για το σύνολο δράσεις,  ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες τους και μαθαίνοντάς τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προωθήσουν τις ιδέες τους, όπως για παράδειγμα κάνοντας δικά τους podcast, αφίσες και προωθητικές εκστρατείες.

Το Α’ Λύκειο επίσης υποδέχθηκε 11 καθηγητές επισκέπτες για jobshadowing (παρακολούθηση εργασίας) από το Ολλανδικό RSG ‘tRijks και το Νορβηγικό SandnesVGS. Τέλος, στο σχολείο μας παρέμεινε επί δίμηνο συνολικά ως προσκεκλημένος εμπειρογνώμων ο καθηγητής κ. J.L.Vijfhuizen, με στόχο την παρουσίαση πρωτότυπων διδακτικών πρακτικών, την προώθηση της γλωσσομάθειας, σεμινάρια για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κ.ά.

Η ενεργός πολιτικότητα στους τομείς της βιωσιμότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης

Παράλληλα το Α’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης συνεχίζει να εκπονεί το σχέδιο ΚΑ2 YoungEuropeansSpeakUpToo, μαζί με τα SandnesVideregȧendeSkole(Sandnes, Νορβηγία), RegionaleScholengemeenschap ‘tRijks(BergenopZoom, Ολλανδία), LiceoScientificoStataleGalileoGalilei (Κατάνη, Ιταλία), FoerdegymnasiumFlensburg (Flensburg, Γερμανία) και  Instituto de EducacionSecundariaVegadelPrado (Valladolid, Ισπανία) με κύριο θέμα την ενεργό πολιτικότητα στους τομείς της βιωσιμότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού οι μαθητές μας ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες όπου επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων το Ευρωκοινοβούλιο, το Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας και την Commission. Επισκέφθηκαν επίσης το BergenopZoom και το Flensburg,όπου συμμετείχαν σε εργαστήρια, εκπόνησαν και παρουσίασαν ερευνητικές εργασίες και  παρακολούθησαν μαθήματα, ομιλίες και ξεναγήσεις μαζί με τους συμμαθητές τους από τα υπόλοιπα εταιρικά σχολεία.

Οι μαθητικές ανταλλαγές έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν πολύτιμο διαπολιτισμικό διάλογο, να εξασκήσουν τα Αγγλικά τους, να αποκτήσουν γνώσεις βιωματικά, να καλλιεργήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, να γνωρίσουν τις πόλεις όπου βρίσκονταν τα συνεργαζόμενα σχολεία με τα μνημεία τους και την πολιτισμική τους διαδρομή, καθώς και να επισκεφθούν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Το εποικοδόμημα μιας Ενωμένης Ευρώπης Ειρήνης και Συνεργασίας στο μέλλον είναι ένα ψηφιδωτό στο οποίο όλοι μπορούμε να τοποθετήσουμε τη δική μας ψηφίδα σήμερα. Ας μην λησμονούμε ότι η ειρήνη του αύριο θα στηριχθεί και στις φιλίες του σήμερα. Ένας από τους δρόμους για την ουσιαστική Ευρωπαϊκή Ενοποίηση περνάει από το Πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο ακριβώς για το λόγο αυτό εγκαινιάστηκε και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση εποπτευόμενο από το ΙΚΥ. Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι, θα συνεχίσουμε να τοποθετούμε τις δικές μας ψηφίδες... Πολλές ευχαριστίες και στις οικογένειες των μαθητών μας για την στήριξή τους στην παιδευτική αυτή προσπάθεια.

[script-63d1657eadcab]
© 2023 Δήμος Διονύσου
apartmentlicensefilm-playbookusersstorephonemaplaptop-phoneselectbullhorn Μετάβαση στο περιεχόμενο