Γρήγορη Περιήγηση

27-04-24 - 13:40
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Επικοινωνία

Στο Δήμο Διονύσου εορτάστηκε με λαμπρότητα η Επέτειος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/03/2024

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου και στις επτά Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Διονύσου. Ανήμερα τελέστηκαν δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων...

Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν οι παρελάσεις της μαθητικής νεολαίας και των συλλόγων του Δήμου. Οι εκδηλώσεις μνήμης και φόρου τιμής στους Ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη υπερηφάνεια αλλά και με την παρουσία πλήθους κόσμου.

Λόγω της αδόκητης εκδημίας της Διευθύντριας του Γυμνασίου Άνοιξης, Αθηνάς Μπελέρη, οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου παρευρέθηκαν μόνο στη δοξολογία, ενώ οι του Λυκείου Άνοιξης παρέλασαν φορώντας μαύρο περιβραχιόνιο.

Η Κατερίνα Μαϊχόσογλου, Δήμαρχος Διονύσου, ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία καθώς γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την χαρμόσυνη δηλαδή είδηση για την επικείμενη γέννηση του Ιησού Χρηστού και βέβαια  την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Άλλωστε ήταν και η επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρίας, να συνδεθεί η απαρχή της Επανάστασης με την μεγάλη μας Εκκλησιαστική Εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Με μυστικότητα και κάτω από τα βλέμματα των κατακτητών μια  χούφτα Έλληνες, καταπιεσμένοι και σκλαβωμένοι επί 400 χρόνια παίρνουν την μεγάλη απόφαση του ξεσηκωμού. Παίρνουν την μεγάλη απόφαση να πολεμήσουν μέχρι θανάτου για να  οδηγήσουν την Ελλάδα μας ξανά προς την Ελευθερία και την Δόξα.

Μια αυτοσχέδια σημαία, λίγα καριοφίλια και οι προσευχές του κλήρου τους οδηγούν να σηκώσουν τα Λάβαρα της Επανάστασης. Μπροστάρης ο Παλαιών Πατρών Γερμανό στην Αγία Λαύρα και μαζί του οπλαρχηγοί και απλοί πατριώτες έτοιμοι να δώσουν το αίμα τους για την πατρίδα, τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους που θέλουν να ζήσουν ελεύθερα.

 Η επανάσταση έχει προετοιμαστεί για χρόνια με συνεργασία και αλληλεγγύη. Η Φιλική εταιρεία, Έλληνες του εξωτερικού από τις Παραδουνάβιες κυρίως χώρες, φιλέλληνες, σπουδαίοι Έλληνες στρατηγοί και καπεταναίοι αλλά και ο απλό λαός ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Ο καθένας , από  το δικό του μετερίζι δίνουν ότι μπορεί ο καθένας  για την ελευθερία της αγαπημένης πατρίδας. Ρήγας Φεραίος , Υψηλάντης , Κολοκοτρώνης, Μαντώ Μαυρογένους, Μπουμπουλίνα, Παπαφλέσσας… Ατελείωτος είναι ο κατάλογος αυτών που θυσιάζουν τη ζωή και την περιουσία τους στον αγώνα.

Χάρη σε αυτούς είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι .

Χάρη σε αυτούς τους Ήρωες, τους προγόνους μας, που με την πίστη τους στο Θεό και στην πατρίδα και με το σύνθημα «Ελευθερία η Θάνατος» αποτινάζουν από πάνω τους τον Οθωμανικό ζυγό και πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος.

Το παράδειγμά τους λαμπρό και η ιστορική μας κληρονομιά τεράστια.

Τα διδάγματα επίσης πολλά και ισχυρά. Διδάγματα για ομόνοια, κοινή προσπάθεια, συνεννόηση και συνεχή αγώνα για διατήρηση καταρχήν των ιδανικών μας και κυρίως της ελευθερίας των πολιτών και συνάμα της ελεύθερης σκέψης.

Είμαστε σήμερα εδώ νιώθοντας εθνική υπερηφάνεια  και ανάταση ψυχής. Δίνουμε στους προγόνους μας ηχηρή υπόσχεση.

 Ότι θα βάλλουμε τα δυνατά μας να διατηρήσουμε στο ακέραιο όλα αυτά για τα οποία εκείνοι έδωσαν τη ζωή τους για να πορευόμαστε με αδελφοσύνη.

Γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός είναι πάντα η διχόνοια που σπέρνετε γύρω από φίλους και συναγωνιστές, κάθε λογής  ανθρώπους. Αυτό που δυστυχώς συνέβη αμέσως μετά την απελευθέρωση και έγειρε αδικίες εις  βάρος πολλών αγωνιστών.

Ας  ακολουθήσουμε λοιπόν με πλήρη συνείδηση τα λόγια του αείμνηστου Στρατηγού Μακρυγιάννη «τώρα πρέπει να είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ».  

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται".

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Επιλογές Σελίδας

Αντιγραφή Συνδέσμου Σελίδας
Κοινοποιηση
[script-63d1657eadcab]
© 2023 Δήμος Διονύσου
apartmentlicensefilm-playbookusersstorephonemaplaptop-phoneselectbullhorn Μετάβαση στο περιεχόμενο