Γρήγορη Περιήγηση

15-07-24 - 21:25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Επικοινωνία

Χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες ενόψει πιθανών χιονοπτώσεων, χαμηλών θερμοκρασιών και παγετού στο Δήμο Διονύσου από την κακοκαιρία "ΕΛΠΙΔΑ"

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/01/2022

Σύμφωνα με τις προγνώσεις της Ε.Μ.Υ. από το Σάββατο 22/1 και για τις επόμενες μέρες αναμένεται ισχυρή κακοκαιρία με την ονομασία «ΕΛΠΙΔΑ», που αναμένεται να πλήξει μεταξύ άλλων και το Δήμο Διονύσου. Το φαινόμενο εξελίσσεται συνεχώς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακριβής εκτίμηση αναφορικά με το μέγεθος, την ένταση και τις πιθανές επιπτώσεις της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα αναμένεται να υπάρξουν περιοδικές χιονοπτώσεις με κύρια χαρακτηριστικά τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετές ημέρες αλλά και τον ισχυρό παγετό που αναμένεται να επηρεάσει το οδικό δίκτυο του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής το μηχανισμό του Δήμου σε στενή συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής προστασίας Μανώλη Κόκκαλη, τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους Συμβούλους, το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων και τα Εθελοντικά Κλιμάκια Πολιτικής Προστασίας.

Την Πέμπτη 20/1 συνήλθε το Έκτακτο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, όπου αποφασίστηκε η υλοποίηση προληπτικών ενεργειών με σκοπό την όσο το δυνατό καλύτερη προετοιμασία απέναντι σε πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα και ειδικά τη χιονόπτωση και τον παγετό (μηχανήματα αποχιονισμού του Δήμου και ιδιωτών εφόσον χρειαστεί, ρίψη αλατιού, λειτουργία γεννητριών όπου απαιτείται, ενεργοποίηση κοινωνικής υπηρεσίας για ευπαθείς ομάδες κλπ). Το Συντονιστικό Όργανο θα συνεδριάσει και τις επόμενες ημέρες για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας κι όλες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες του Δήμου Διονύσου έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, για να παρέμβουν όπου χρειαστεί σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής κι όλες τις υπηρεσίες της Πολιτείας.   

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για το διάστημα της κακοκαιρίας οι πολίτες θα πρέπει καταρχήν να απευθύνονται για έκτακτα συμβάντα (πτώσεις δένδρων κλπ) στο τηλέφωνο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 199.    

Παράλληλα, θα μπορούν να απευθύνονται και στα τηλεφωνικά κέντρα του Δήμου Διονύσου και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (213 2030600 & 210 8144450) τα οποία θα λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Άλλα τηλέφωνα ανάγκης είναι:

Ελληνική Αστυνομία: 100
ΕΚΑΒ: 166
Ευρωπαϊκός Αριθμός έκτακτης ανάγκης: 112

ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ο Δήμος Διονύσου έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την παροχή βοήθειας στους ευπαθείς συμπολίτες μας μέσω της λίστας ευπαθών ομάδων που έχει δημιουργήσει. Παράλληλα με τα ως άνω τηλέφωνα επικοινωνίας, για τυχόν αιτήματα παροχής βοήθειας θα λειτουργείκαι το τηλέφωνο 210 6218770.

ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το διάστημα της κακοκαιρίας υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας και διάθεσης  θερμαινόμενου χώρου στο Πολιτιστικό κέντρο Αγίου Στεφάνου, που βρίσκεται επί της οδού Πεντζερίδη 3 στον Άγιο Στέφανο, που μπορεί να φιλοξενήσει όσους αναζητούν ένα ζεστό χώρο για να προστατευθούν από το κρύο. Σε περίπτωση που δείτε κάποιον άστεγο συμπολίτη μας στα όρια του Δήμου μπορείτε να απευθυνθείτε στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μέσω τηλεφώνου στο 213 213 9806 & 6987 221852 ή στα τηλεφωνικά κέντρα του Δήμου Διονύσου και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (213 2030600 & 210 8144450) ώστε να ενημερωθεί ο πολίτης για το θερμαινόμενο χώρο.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν, ο Δήμος Διονύσου έχει ήδη μεριμνήσει προμηθεύσει τα φιλοζωικά σωματεία, τους εθελοντές αλλά και τις Δημοτικές Κοινότητες, με ικανή ποσότητα τροφών οι οποίες προορίζονται για τα απροστάτευτα αδέσποτα ζώα.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση και σε όλους τους κατοίκους να μεριμνήσουν για την προστασία των αδέσποτων ζώων που μπορεί τυχαία να βρεθούν στο χώρο τους, παρέχοντάς τους τροφή και νερό τις μέρες που θα διαρκέσει η κακοκαιρία.

Ο Δήμος Διονύσου έχει ενεργοποιήσει την Υπηρεσία Φιλοζωίας κι όλο τον υποστηρικτικό μηχανισμό για να παρέμβει όπου κριθεί αναγκαίο. Στο πλαίσιο αυτό όποιος επιθυμεί είτε να βοηθήσει είτε να αναφέρει κάποιο περιστατικό για αδέσποτο ζώο που χρήζει βοήθειας μπορεί να καλεί στα τηλέφωνα επικοινωνίας καθώς και στο τηλέφωνο 6930 074754 (κα Μιράντα Μπακαφούκα).

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΒΟΗΘΑΜΕ

Στις μέρες της κακοκαιρίας και παράλληλα με τη συνδρομή του Δήμου και της Πολιτείας, κάθε βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν φορείς και πολίτες μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Στο πλαίσιο αυτό το Αυτοτελές Τμήμα Διαβούλευσης και Εθελοντισμού έχει δημιουργήσει ειδική φόρμα για την καταγραφή της δυνατότητας που έχουν οι πολίτες να προσφέρουν στο πλαίσιο της επερχόμενης κακοκαιρίας όπως:

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ (Αυτοκίνητο 4Χ4, Αλυσοπρίονο, Γεννήτρια, Έτοιμα Γεύματα, Νερά, Χυμούς, Θερμαινόμενος χώρο για φιλοξενία συμπολιτών, Χώρος για φιλοξενία αδέσποτων ζώων κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας κλπ)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (Γνώσεις Διάσωσης και Α΄Βοηθειών, Ιατρικές Γνώσεις, Νοσηλευτικές Γνώσεις, Κτηνιατρικές Γνώσεις, Δυνατότητα μεταφοράς ατόμων που χρήζουν βοήθειας, Δυνατότητα μεταφοράς ανθρωπιστικού υλικού).

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να συμπληρώσει τη φόρμα που βρίσκεται στο σύνδεσμο https://bit.ly/3tHfVsq ή εναλλακτικά να επικοινωνήσει με το Αυτοτελές Τμήμα Διαβούλευσης και Εθελοντισμού στα τηλέφωνα 213 2139812, 213 213 9810 ή στο email: diavoulefsi-ethelodismos@diavoulefsi.gr

ΑΛΑΤΙ

Αλάτι για τους πολίτες θα διατίθεται στα πιο κάτω σημεία καθώς και σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες:

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Λακωνίας 3 – Αμαξοστάσιο

ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Λ.Διονύσου & Βερόης (μετά την οδό Βωμού Διονύσου δεξιά)

ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Παραδείσου & Μαραθωνομάχων (πάνω από το Γήπεδο Κρυονερίου)   

ΣΤΑΜΑΤΑ
Μαραθώνος 10 (απέναντι από τη Δημοτική Κοινότητα Σταμάτας)

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΦΕΙΔΩ

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

- Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

- Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε τις ώρες αιχμής των καιρικών φαινομένων.

- Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

- Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

- Έχετε πάντα φορτισμένες τις μπαταρίες των κινητών σας τηλεφώνων καθώς και στεγανές θήκες.

- Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.

- Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών, νερό κλπ.).

- Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.

- Προσέξτε την ολισθηρότητα του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων και εκτιμήστε πιθανή πτώση αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

- Μη διοχετεύετε νερά στο οδόστρωμα από τις ιδιοκτησίες σας την περίοδο που θα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες για την αποφυγή δημιουργίας παγετού.

- Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. Ο πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

- Διευκολύνετε το έργο των Αρχών. Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, η Πυροσβεστική, το Λιμενικό κλπ.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες για όσο διάστημα διαρκέσει η κακοκαιρία να διατηρούν τους δρόμους του Δήμου ανοιχτούς, προκειμένου να υπάρχει ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση για τα εκχιονιστικά οχήματα. Επίσης να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Υπογραμμίζουμε ότι σε καμία περίπτωση οι οδηγοί δεν θα πρέπει να παρκάρουν τα οχήματά τους και στις δύο πλευρές των δρόμων.

Δείτε συνημμένα αναλυτικές Οδηγίες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς και στο σύνδεσμο www.civilprotection.gr

[script-63d1657eadcab]

Gallery

© 2023 Δήμος Διονύσου
apartmentlicensefilm-playbookusersstorephonemaplaptop-phoneselectbullhorn Μετάβαση στο περιεχόμενο