Γρήγορη Περιήγηση

21-06-24 - 01:05
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Επικοινωνία

Παραχώρηση σχολικών χώρων σε φορείς του Διονύσου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/02/2015

 

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα δημοτών που κατατέθηκε χθες, αποφάσισε να συζητήσει σε επόμενη συνεδρίαση το θέμα των όρων της παραχώρησης σχολικών χώρων σε φορείς του Δήμου. Κατόπιν τούτου, ο Δήμαρχος παρέτεινε μέχρι τότε την προθεσμία που είχε δοθεί στα αθλητικά σωματεία για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους όρους παραχώρησης.

Για την υποβοήθηση ενός τεκμηριωμένου και δημιουργικού διαλόγου, πληροφορούμε τα παρακάτω στους ενδιαφερόμενους δημότες.

  1. Το σκεπτικό των όρων της παραχώρησης, που ισχύει μέχρι και σήμερα, αποφασίστηκε ομόφωνα από τις προηγούμενες Σχολικές Επιτροπές και προέβλεπε μεταξύ άλλων: α) τη συμμετοχή των φορέων στις λειτουργικές ανάγκες (ηλεκτρικό, νερό, θέρμανση κλπ) των χώρων και στα έξοδα καθαριότητας και αποκατάστασης τυχόν ζημιών, με την καταβολή συμβολικού αντιτίμου που θα καθόριζε ο Δήμος, β) την εξασφάλιση της ασφάλειας των αθλουμένων και παρευρισκομένων και γ) την συνολική διάθεση στα σωματεία 147 ωρών σε εβδομαδιαία βάση.
  2. Τα σωματεία αποδέχτηκαν τους δύο πρώτους όρους, τόσο εκ των προτέρων με την αίτησή τους, όσο και εκ των υστέρων με την υλοποίηση των προγραμμάτων τους βάσει των αποφάσεων. Δεν μπόρεσαν όμως να συμφωνήσουν μεταξύ τους στην κατανομή των ωρών, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, η οποία κατέληξε στις 29/10/2014 σε απόφαση Δημάρχου, που αύξανε τις παραχωρούμενες ώρες και εξειδίκευε τις προηγούμενες αποφάσεις των Σχολικών Επιτροπών ως εξής:

α) Προσδιόριζε το ποσό του συμβολικού αντιτίμου συμμετοχής στα λειτουργικά έξοδα του χώρου σε 3 ευρώ ανά ώρα, που για την τρέχουσα περίοδο θα ίσχυε μόνο για τους επτά από τους δέκα μήνες της χρήσης τους (έκπτωση 30%),

β) Καθιστούσε υποχρεωτική την ασφάλιση των αθλουμένων με ευθύνη των σωματείων για κάλυψη έναντι ατυχημάτων και αστικής ευθύνης κατά την διάρκεια των προγραμμάτων και

γ) Προέβλεπε τον έλεγχο του πραγματικού αριθμού των αθλουμένων για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών στην κατανομή των ωρών ανάμεσα στα σωματεία.

3. Ο συμβολικός χαρακτήρας των 3 ευρώ ανά ώρα προκύπτει: α) από τις παραχωρηθείσες ώρες, που είναι 158 ώρες / εβδομάδα, δηλ. 688 ώρες / μήνα και β) από τα στοιχεία που έδωσαν τα ίδια τα σωματεία για το δυναμικό τους (βλ. συνημμένο πίνακα), σύμφωνα με τα οποία το σύνολο των αθλούμενων ανέρχεται σε 1.616 άτομα. Με βάση τα παραπάνω, η επιβάρυνση ανά αθλούμενο ανέρχεται μόλις σε 0,89 ευρώ / μήνα (688 ώρες Χ 3 ευρώ : 1616 άτομα – 30% έκπτωση).

4. Η ασφαλιστική κάλυψη που προβλέπεται στην απόφαση παραχώρησης είναι για τη δημοτική αρχή πρωταρχική και αυτονόητη υποχρέωση έναντι των παιδιών του δήμου μας. Επιπλέον όμως, είναι και προς το συμφέρον των ίδιων των αθλητικών παραγόντων (μελών ΔΣ και εφόρων), που έως σήμερα κατέθεταν δήλωση ανάληψης της ευθύνης για την ασφάλεια των παρευρισκομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμος έχει ήδη διερευνήσει για την ασφαλιστική κάλυψη των δημοτών που αθλούνται στο δημοτικό γυμναστήριο και θα προβεί στις σχετικές διαδικασίες στο αμέσως προσεχές διάστημα.

5. Ενημερώνουμε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η επαλήθευση των στοιχείων που δήλωσαν τα σωματεία για τον αριθμό των συμμετεχόντων στα προγράμματά τους με στόχο τη δίκαιη κατανομή των ωρών παραχώρησης.

6. Ο δήμος θα στηρίξει οποιονδήποτε φορέα προσφέρει έργο προς όφελος των συνδημοτών μας. Προτίθεται μάλιστα να βοηθήσει όσα σωματεία αποδεδειγμένα «δεν βγαίνουν» οικονομικά. Δεν πρόκειται όμως να σκορπίσει ούτε ένα ευρώ δημοτικού χρήματος σε επιχορηγήσεις και διευκολύνσεις χωρίς κριτήρια, με μόνο αντάλλαγμα τις πελατειακές σχέσεις που τόσα χρόνια κυριαρχούσαν. Κατανοούμε τις δυσκολίες που μπορεί να προκαλεί η καινοτομία της δημιουργίας ενός πλαισίου λειτουργίας, που θα αποκαθιστά την επί χρόνια απούσα ισονομία. Καλούμε όμως όλους να αναλογιστούν ότι η ύπαρξη σταθερών, διαφανών και δίκαιων κανόνων, που θα ισχύουν για όλους, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια χρηστή διοίκηση.

7. Τέλος, πιστεύουμε ότι ο διάλογος για το θέμα αυτό δεν εξαντλείται με μια συνεδρίαση του Δ.Σ. και γι’ αυτό η Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει για το θέμα αυτό να προχωρήσει στη διοργάνωση μιας ειδικής εκδήλωσης, ανοικτής σε όλους τους δημότες και τους τοπικούς φορείς.

Το Γραφείο Τύπου

 

Πίνακας αθλουμένων κατά δήλωση των σωματείων

Αθλητικό σωματείο

Τμήμα

Σύνολο αθλουμένων

ABC

μπάσκετ

136

Α.Ο. Άνοιξης

μπάσκετ

83

Α.Ο. Άνοιξης

βόλεϊ

40

Α.Ο. Άνοιξης

χάντμπολ

61

Α.Ο. Διονύσου

μπάσκετ

143

Α.Ο. Διονύσου

βόλεϊ

55

Α.Ο. Κρυονερίου

μπάσκετ

69

Α.Σ. Αγίου Στεφάνου

βόλεϊ

235

Α.Σ. Ροδόπολης

μπάσκετ

310

Α.Σ. Ροδόπολης

βόλεϊ

136

Α.Σ. Νίκη Δροσιάς

μπάσκετ

155

Οίον Αγ. Στεφάνου

μπάσκετ

193

ΣΥΝΟΛΟ

 

1.616

 

 

 

[script-63d1657eadcab]
© 2023 Δήμος Διονύσου
apartmentlicensefilm-playbookusersstorephonemaplaptop-phoneselectbullhorn Μετάβαση στο περιεχόμενο