Γρήγορη Περιήγηση

13-06-24 - 01:01
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Επικοινωνία

Η αλήθεια που πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες του Διονύσου για το κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο της Λεωφόρου Σταμάτας – Δροσιάς

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/08/2022

Οι τριτοκοσμικές εικόνες της πλημμυρισμένης Λεωφόρου Σταμάτας - Δροσιάς σε κάθε δυνατή ή και μέτρια βροχόπτωση,  με άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια κατοίκων και διερχόμενων οδηγών, είναι δυστυχώς μία σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν με κάθε ευκαιρία οι δημότες μας κι ένα χρόνιο πρόβλημα που παραμένει έως και σήμερα σε εκκρεμότητα.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο η δημοτική αρχή κατά την τελευταία διετία έχει καταβάλλει πολύ σημαντικές προσπάθειες για την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος, το οποίο θα εκλείψει ή τουλάχιστον θα ελαχιστοποιηθεί, μόνο όταν υλοποιηθεί το αναγκαίο αυτό αντιπλημμυρικό έργο.

Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τις μέχρι σήμερα ενέργειές μας, οι οποίες αποσκοπούν στην απεμπλοκή του κρίσιμου αυτού έργου, καθώς επίσης και για τα υπαρκτά εμπόδια που έχουν προκύψει:

1) Ολοκληρώσαμε εντός του 2020 τη διαδικασία αγοράς του πρώτου αναγκαίου οικοπέδου, με κόστος αγοράς περίπου 330.000 ευρώ, το οποίο έπρεπε καταρχήν να έλθει στην κατοχή του Δήμου για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του αντιπλημμυρικού έργου, δεδομένου ότι η διέλευση του έργου πραγματοποιείται μέσα από ιδιοκτησίες ιδιωτών. Σημειώνουμε ότι το εν λόγω έργο αποσκοπεί στη διοχέτευση των υδάτων που προέρχονται από ανάντη, δηλαδή από τις περιοχές της Δροσιάς, της Ροδόπολης και του Διονύσου προς τον αγωγό της Άνοιξης, έτσι ώστε να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα.

2) Καταφέραμε και διατηρήσαμε την ένταξη του έργου στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής η οποία και θα το χρηματοδοτήσει. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 3.850.000 ευρώ.

3) Πιέσαμε συστηματικά και προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες του έργου οι οποίες είχαν ανατεθεί από τις 19/4/2013 (συμπληρωματική αποτύπωση- κτηματογράφηση και περιβαλλοντική μελέτη για τον κεντρικό συλλεκτήρα μήκους 370 μέτρων,  τεύχη δημοπράτησης για το σύνολο των υδραυλικών έργων, Σχέδιο Ασφάλειας & Υγείας  {ΣΑΥ} και  Φάκελος Ασφάλειας & Υγείας {ΦΑΥ}).

4) Οι προσπάθειές μας τελεσφόρησαν και καταφέραμε να επιτύχουμε τελικά την εμπρόθεσμη παραλαβή της μελέτης με τίτλο «Επικαιροποίηση – ωρίμανση της μελέτης αντιπλημμυρικού έργου στη Λ.Σταμάτας των Δ.Κ. Σταμάτας και Δροσιάς», η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην 19η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου, την Τρίτη 24/5/2022 με την απόφαση 236/2022.

5) Στο πλαίσιο αγοράς από το Δήμο Διονύσου της δεύτερης ιδιοκτησίας (μικρότερης σε έκταση) που ήταν απαραίτητη για το έργο, δεν κατέστη δυστυχώς δυνατή η συνεννόηση και επίτευξη συμφωνίας με τον κάτοχό της. Ο εν λόγω ιδιοκτήτης της έκτασης και συνδημότης μας αρνήθηκε κατηγορηματικά να συναινέσει στην πώλησή της. Αντ’αυτού αντιπρότεινε ουσιαστικά τη μετατόπιση του έργου σε διπλανές ιδιοκτησίες, κάτι όμως που ήταν ανεδαφικό καθώς πρακτικά θα ακύρωνε και θα καθιστούσε ανέφικτη την πραγματοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού και απαραίτητου έργου για τους δημότες μας.

6) Ο Δήμος Διονύσου ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να συναινέσει στην πρόταση για μετατόπιση του έργου, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα χρειαζόταν η σύμφωνη γνώμη όχι ενός αλλά 5 ιδιοκτητών (!). Δηλαδή αυτό πρακτικά θα σήμαινε τεράστιες καθυστερήσεις, ανάγκη τροποποίησης της αρχικής μελέτης, πιθανό μπλοκάρισμα από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και τελικά σοβαρό κίνδυνο απένταξης του έργου από την Περιφέρεια Αττικής. Για την πληρέστερη ενημέρωση των συμπολιτών μας, οφείλουμε εδώ να επισημάνουμε ότι τμήμα της αντιπολίτευσης του Δήμου, παρά το γεγονός ότι συμφωνεί με την αναγκαιότητα του έργου, διατυπώνει ωστόσο την άποψη ότι θα έπρεπε ο Δήμος να εξετάσει το αίτημα του ιδιοκτήτη για μετατόπιση του έργου σε παρακείμενες ιδιοκτησίες.

7) Ο Δήμος Διονύσου προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον ιδιοκτήτη του δεύτερου οικοπέδου, ο οποίος αρνούμενος να πωλήσει την αναγκαία έκταση στο Δήμο παρεμποδίζει την έναρξη του αντιπλημμυρικού έργου, έχει αναθέσει την υπόθεση σε εξειδικευμένο νομικό γραφείο.

8) Οι επόμενες ενέργειες που θα ακολουθήσουν από πλευράς Δήμου,  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τις άλλες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες αποσκοπούν στην απαλλοτρίωση της έκτασης προκειμένου να καταστεί επιτέλους δυνατή η υλοποίηση αυτού του τόσο κρίσιμου έργου.

Οι συμπολίτες μας μετά απ’όλα όσα αναφέρθηκαν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δημοτική αρχή, εκφράζοντας και το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων, έχει τη σταθερή βούληση  να κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο προκειμένου να φέρει σε πέρας το αντιπλημμυρικό έργο της Λεωφόρου Σταμάτας – Δροσιάς. Ήδη μάλιστα για την πληρέστερη υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έχει ήδη εκπονηθεί συμπληρωματική μελέτη, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, για τη διευθέτηση των ομβρίων από όλη την ανάντη περιοχή, που θα υλοποιηθεί σε επόμενη φάση.

Παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες και τα εμπόδια, έχουμε χρέος απέναντι στους συνδημότες μας να  διασφαλίσουμε την ασφαλή μετακίνησή τους με κάθε καιρικό φαινόμενο.

Η προσπάθειά μας συνεχίζεται και στο τέλος θα τα καταφέρουμε!

Γιάννης Καλαφατέλης
Δήμαρχος Διονύσου

[script-63d1657eadcab]
© 2023 Δήμος Διονύσου
apartmentlicensefilm-playbookusersstorephonemaplaptop-phoneselectbullhorn Μετάβαση στο περιεχόμενο