Γρήγορη Περιήγηση

28-02-24 - 17:02
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Επικοινωνία

Ανακοίνωση του Δήμου Διονύσου σχετικά με την Πρόσκληση του Διευθυντή Δασών για τους Δασικούς Χάρτες, καθώς και το σχέδιο νόμου για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής & Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 05/08/2020

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες παραπόνων και προβληματισμών από συμπολίτες μας, αναφορικά με το θέμα της Ανακοίνωσης-Πρόσκλησης του Διευθυντή Δασών Ανατολικής Αττικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η οποία εν μέσω θέρους καλεί για την προσκόμιση ενός πλήθους Διοικητικών Πράξεων (Ρυμοτομικά Σχέδια, Αποφάσεις Καθορισμού Ορίων Οικισμών προ του 1923, Υπουργικές Αποφάσεις, Οικοδομικές Άδειες, Άδειες Λειτουργίας κλπ) στο πλαίσιο της κατάρτισης των Δασικών Χαρτών.

Μετά από αυτά, ως Δημοτική Αρχή, πληροφορούμε υπεύθυνα τους συμπολίτες μας για τα εξής:

1) Θεωρούμε ότι η παραπάνω Ανακοίνωση είναι εξόχως προβληματική επειδή:

• Ζητά κατεπειγόντως, μέσα στον Αύγουστο, την προσκόμιση πάσης φύσεως στοιχείων & Διοικητικών πράξεων, ατομικών και γενικών. Σημειώνεται μάλιστα ότι ιδιαίτερα σε ότι αφορά την προσκόμιση των οικοδομικών αδειών, πρέπει να υπάρξει κατάλληλη προεργασία από τα τεχνικά γραφεία (σύνταξη κατάλληλων τοπογραφικών, έκδοση βεβαιώσεων περί μη ανάκλησης των αδειών), σε μία χρονική περίοδο που τόσο τα γραφεία αυτά όσο και η Υπηρεσία Δόμησης, είναι δύσκολο έως και αδύνατο να ανταποκριθούν.

• Ζητά, ειδικότερα, την κατάθεση και άλλων στοιχείων, όπως Αποφάσεις Διανομών, Απαλλοτριώσεων, Μητρώα κλπ, για τα οποία οι Δασικές Αρχές θα μπορούσαν να ανατρέξουν στα αντίστοιχα Κρατικά Αρχεία.

• Ζητά, επίσης, στοιχεία όπως Αποφάσεις Εγκρίσεων Ρυμοτομικών Σχεδίων, Καθορισμού Ορίων, Εγκρίσεων ΓΠΣ, Εκπόνησης Μελετών κλπ, που θα μπορούσαν να κατατεθούν από το Δήμο.

• Εμπλέκει ακόμη το δασικό ζήτημα με αυτό των ορίων των οικισμών και ειδικά με όσα προβλέπονται ή πρόκειται να προβλεφθούν στο Σχέδιο Νόμου για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», το οποίο βρίσκεται παράλληλα σε διαβούλευση (μέχρι 28/08/2020). Συγκεκριμένα, περιπλέκει περαιτέρω το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές μας, αποτελούμενες από χιλιάδες συμπολίτες μας. Δηλαδή ενώ οι περιοχές αυτές επί 70 και πλέον χρόνια έχουν διαμορφωθεί με νόμιμο τρόπο, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζονται ως περιοχές εκτός σχεδίου, στερούμενες δυνατότητας πολεοδομικής οργάνωσης. Κι εδώ βέβαια θα πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας την πρόσφατη τραγωδία με το γειτονικό Μάτι, το οποίο πρώτα κάηκε, δυστυχώς μαζί με δεκάδες αθώα θύματα, συνανθρώπους μας, και μετά οι κυβερνώντες δρομολόγησαν την πολεοδομική τακτοποίησή του… Είναι δε αυτονόητο, ότι αν προηγηθεί η επίλυση του θέματος των ορίων των οικισμών μας, θα απαιτηθεί στη συνέχεια διαφορετική προσέγγιση από αυτήν της προσκόμισης στοιχείων των Δασικών Χαρτών.

2) Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές, προχωρήσαμε στις ακόλουθες ενέργειες:

• Ως Δήμαρχος Διονύσου και σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, τα στελέχη της Διοίκησης και εμπειρογνώμονες του Δήμου, μόλις έλαβα γνώση της επίμαχης Ανακοίνωσης, επικοινώνησα τόσο προφορικά όσο και γραπτά με αρμόδιους Κυβερνητικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και με το νέο Υφυπουργό Περιβάλλοντος Νικόλαο Ταγαρά και τους έθεσα τα παραπάνω προβλήματα, ενημερώνοντας ότι θα διατυπώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση τους. Ταυτόχρονα επικοινώνησα και με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου, προκειμένου να συνδράμει σε Κυβερνητικό επίπεδο, την προσπάθεια μας, δεδομένου ότι το σύνολο των Δήμων αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα

Οι εν λόγω προτάσεις που διατυπώσαμε γραπτά, έχουν ως εξής:

- Να δοθεί παράταση αναφορικά με την προβλεπόμενη ημερομηνία (21/08/2020) της επίμαχης Ανακοίνωσης, τουλάχιστον κατά ένα μήνα, με παράλληλη τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
- Να απλοποιηθεί η ίδια Ανακοίνωση ως προς την προσκόμιση των Διοικητικών Πράξεων που αφορά, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι Αποφάσεις Διανομών, Απαλλοτριώσεων, Μητρώων κλπ, έτσι ώστε τα στοιχεία αυτά να αντληθούν απευθείας από τα αντίστοιχα Κρατικά Αρχεία.
- Να ανασταλεί η διαδικασία προσκόμισης στοιχείων, ειδικά για τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν εκκρεμότητες αποσαφήνισης-καθορισμού ορίων, προκειμένου η λύση του προβλήματος να προσεγγισθεί σε συνδυασμό και με το προωθούμενο Νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, μέσω του αρμοδίου Αντιδημάρχου, έχω δώσει εντολή στην Υπηρεσία Σχεδίου Πόλης του Δήμου να ετοιμάσει άμεσα τις όλες τις Διοικητικές πράξεις που σχετίζονται με Αποφάσεις εγκρίσεων Ρυμοτομικών Σχεδίων, Καθορισμού Ορίων, Εγκρίσεων ΓΠΣ, Εκπόνησης Μελετών κλπ, ώστε με την υποβολή τους να απαλλαχθούν οι συμπολίτες μας από το αντίστοιχο βάρος.

3) Τις επόμενες ημέρες (ήδη υπάρχει σχετικό αίτημα), θα επιδιώξουμε συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς, ώστε να δοθούν λύσεις στις παραπάνω κατευθύνσεις.

4. Την ερχόμενη Τετάρτη 12/8 θα συγκληθεί η Νομοτεχνική Επιτροπή, που αποφασίσθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και μηχανικών, νομικών και εμπειρογνωμόνων του Δήμου μας, η οποία θα συνεχίσει την επεξεργασία των προτάσεων του Δήμου ως προς το Νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

5) Η δημοτική αρχή, ενόψει των νομοθετικών παρεμβάσεων που είναι σε εξέλιξη, χτίζει ένα κοινό και αρραγές μέτωπο του Δήμου Διονύσου, προκειμένου να μην πάει χαμένη η τελευταία, ίσως, ευκαιρία για να δοθεί οριστική λύση στο οικιστικό και δασικό ζήτημα που ταλανίζει επί δεκαετίες τις πόλεις μας.

Ο Δήμαρχος Διονύσου
Γιάννης Καλαφατέλης

[script-63d1657eadcab]

Gallery

© 2023 Δήμος Διονύσου
apartmentlicensefilm-playbookusersstorephonemaplaptop-phoneselectbullhorn Μετάβαση στο περιεχόμενο