Γρήγορη Περιήγηση
Καλως ήρθατε στο ανανεωμένο site του Δήμου Διονύσου. Ο ιστότοπος είναι σε πιλοτική λειτουργία και αναβαθμίζεται συνεχώς.
23-09-23 - 08:22
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Επικοινωνία

Ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης ασφάλειας του Σταθμού ΟΣΕ στον Άγιο Στέφανο

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/03/2023

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, το Ψήφισμα που εισηγήθηκε  ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, στο πλαίσιο της εκτός ημερήσιας συζήτησης στην 5η Τακτική Συνεδρίαση της Τρίτης 7 Μαρτίου 2023. Με το εν λόγω Ψήφισμα, το οποίο απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους Υπουργούς, τον ΟΣΕ, την ΚΕΔΕ και τα Πολιτικά Κόμματα, το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την άμεση διερεύνηση της τραγωδίας και τη στήριξη των πληγέντων. Επίσης επαναλαμβάνει τα πάγια αιτήματα όλων των Δημοτικών Αρχών  για την υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ στον Άγιο Στέφανο, την ενίσχυση της ασφάλειας στην ισόπεδη διάβαση στα Δίφρακτα, δίπλα στα 4 συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία, τον εξωραϊσμό του σταθμού και την πύκνωση των δρομολογίων στη Γραμμή Αθήνας-Χαλκίδας. Ακολουθεί το κείμενο του Ψηφίσματος (το οποίο θα αποσταλεί επίσημα τις επόμενες ημέρες μετά την οριστικοποίησή του):

«Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου εκφράζει τη βαθιά οδύνη του αλλά παράλληλα και την έντονη απογοήτευσή του, για όλα τα αδιανόητα λάθη και τις χρόνιες εγκληματικές παραλείψεις του κράτους και των αρμόδιων φορέων του, που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Στο πλαίσιο αυτό εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δεκάδων θυμάτων, νέων στην πλειοψηφία τους συνανθρώπων μας, οι οποίοι χάθηκαν τόσο άδικα και τόσο πρόωρα και ζητούμε την άμεση και ουσιαστική στήριξή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο από την Πολιτεία.  

Απαιτούμε την ταχύτατη, αντικειμενική και αξιόπιστη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας και τον καταλογισμό ευθυνών προς όλους τους υπαιτίους, είτε εμπλέκονται άμεσα είτε έμμεσα με το συγκεκριμένο δυστύχημα. Επίσης τη θεραπεία όλων των δυσλειτουργιών και ελλείψεων όχι μόνο σε σχέση με το σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά σε όλων των δημόσιων και ιδιωτικών δικτύων μεταφοράς, με στόχο την ασφαλή μετακίνηση όλων των Ελλήνων πολιτών

Καλούμε την Κυβέρνηση αλλά και όλα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα να επιδείξουν υπευθυνότητα και διάθεση συνεργασίας και να απέχουν από κάθε ενέργεια που αποσκοπεί σε μικροκομματική εκμετάλλευση της τραγωδίας.

Παράλληλα, σε σχέση με το Δήμο Διονύσου και σε συνέχεια επανειλημμένων αιτημάτων όλων των Δημοτικών Αρχών τα οποία δεν εισακούστηκαν, απαιτούμε:

1) Να δοθεί το «πράσινο φως» για την υπογειοποίηση των γραμμών του σιδηροδρομικού σταθμού Αγίου Στεφάνου. Ο εν λόγω σταθμός αφενός διχοτομεί την πρωτεύουσα του Δήμου μας, επιτείνοντας το ήδη οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα, και αφετέρου εκθέτει κατοίκους και επισκέπτες σε θανάσιμους κινδύνους και ατυχήματα λόγω των σοβαρών ζητημάτων ασφαλείας που προκύπτουν.

2) Επειδή το έργο της υπογειοποίησης θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα, να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου η φυλασσόμενη ισόπεδη διάβαση στον Άγιο Στέφανο, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα σε τέσσερα Νηπιαγωγεία του Δήμου μας, να λειτουργήσει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια (ενδεικτικά: ηλεκτρονική λειτουργία της, περίφραξη και τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων όπου απαιτείται κατά μήκος των γραμμών, ειδική σήμανση κλπ).

3) Να ικανοποιηθεί άμεσα το πάγιο αίτημά μας για εξωραϊσμό του σταθμού Αγίου Στεφάνου (πεζογέφυρα, συνοδά κτίρια και ανοιχτοί χώροι) σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί, στα οποία αναφέρονται ένα προς ένα τα υπάρχοντα προβλήματα. Η σημερινή εικόνα του σταθμού είναι απαράδεκτη και παραπέμπει σε σταθμούς τριτοκοσμικών και όχι ευρωπαϊκών πόλεων.

4) Να ασκηθεί πίεση προς την εταιρία Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) προκειμένου να εξασφαλιστεί η πύκνωση των δρομολογίων στη γραμμή Αθήνας-Χαλκίδας, δεδομένου ότι χιλιάδες δημότες μας εξυπηρετούνται με τη συγκεκριμένη γραμμή.

5) Να τεθεί ως άμεση προτεραιότητα η επέκταση του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, ο οποίος σταματάει στην Κηφισιά, προς το Δήμο Διονύσου. Με την εν λόγω επέκταση θα μειωθεί η χρήση του αυτοκινήτου και θα δοθεί λύση στο οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, σας μεταφέρουμε την αγωνία των συμπολιτών μας με την ελπίδα ότι θα προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να μην γίνει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ άλλο παρόμοιο δυστύχημα».

[script-63d1657eadcab]

Gallery

© 2023 Δήμος Διονύσου
apartmentlicensefilm-playbookusersstorephonemaplaptop-phoneselectbullhorn Μετάβαση στο περιεχόμενο