Κατάθεση ερώτησης για τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργεί η επιχειρούμενη λειτουργία των λατομείων στο Πεντελικό
Η Μαρία Απατζίδη Βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25 κατέθεσε στις 17/6/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργεί η επιχειρούμενη λειτουργία των λατομείων στο Πεντελικό.
Η κα Απατζίδη ανέφερε ότι σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο anattica.gr, σε έκτακτη συνεδρίαση του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), ανέκυψαν έντονες αντιρρήσεις αναφορικά με το θέμα της επιχειρούμενης λειτουργίας λατομείων στο Πεντελικό από την εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΒΕ, στη θέση «Βαθιά Χούνη Άνω Ραπεντώσας».
Ειδικότερα, μετά το πέρας της συγκεκριμένης σύσκεψης, δημοσιεύθηκε ψήφισμα όπου αναφέρεται ότι με την προωθούμενη λειτουργία λατομείων μαρμάρου στο Πεντελικό, απειλείται βάναυσα το περιβάλλον του Πεντελικού, η ποιότητα ζωής και η βιωσιμότητα όχι μόνον των κατοίκων των Δήμων Διονύσου, Πεντέλης, Μαραθώνα και Κηφισιάς, αλλά και ολοκλήρου του λεκανοπεδίου της Αττικής, με καταστροφή ενός από τους βασικούς πνεύμονες ζωής της. Για αυτό τον λόγο ψηφίστηκε ομόφωνα η πλήρης και κατηγορηματική αντίθεση του ΣΠΑΠ στην λειτουργία λατομείου μαρμάρου από τη ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΒΕΕ, στο Πεντελικό.
Η κα Απατζίδη σημείωσε ότι μετά από έρευνα επί των υπαρχόντων στοιχείων, διαπιστώθηκε:
1. Ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί δεν αναφέρεται στο σύνολο της πραγματικής έκτασης των 912 στρεμμάτων, αλλά σε τμήμα αυτής 243 στρεμμάτων, με συνέπεια η επιχειρούμενη δραστηριότητα να έχει κατατμηθεί. Έτσι, δεν κατατάσσεται στην πραγματική λατομική κατηγορία που ανήκει ώστε να ισχύσουν οι κατά νόμον προϋποθέσεις που αφορούν τις προκαλούμενες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις.
2. Ότι το εργοτάξιο:
• Βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Όρους, σε δασικές εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, μετά από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών, ενώ αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής του Πεντελικού.
• Απέχει μόλις περί τα 100 μ. από το Αρχαίο Λατομείο από όπου εξορύχθηκαν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, 260 μ περίπου από τον αρχαιολογικό χώρο Διονύσου και 910 μ από τον οικισμό της Ραπεντώσας.
• Είναι ορατό όχι μόνον από το Διόνυσο, την Πεντέλη, τη Νέας Μάκρη, τις Αφίδνες, αλλά και από πλείστες άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής.
3. Ότι η εκμετάλλευση, λόγω του μικρού ποσοστού αποληψιμότητας μαρμάρου (μικρότερου του 5%), ουσιαστικά αφορά σε δραστηριότητα εξόρυξης αδρανών υλικών και μάλιστα φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη λατομική ζώνη της Χώρας,
4. Ότι θα δημιουργήσει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα εξαιτίας της διακίνησης μεγάλου όγκου αδρανών υλικών.
5. Ότι υπεισέρχονται κίνδυνοι στην ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και πεζών στην πλησίον ευρισκόμενη Λεωφόρο Διονύσου προς Διόνυσο, Κηφισιά και Νέα Μάκρη, και στην οδό Ξενίας του Δήμου Κηφισιάς που προεκτείνεται προς την Νέα Πεντέλη.
6. Ότι η όποια υποσχόμενη ανάπλαση του χώρου, θα αρχίσει τουλάχιστον μετά από 45 χρόνια και αφού πρώτα λεηλατηθεί και καταστραφεί αυτό το εμβληματικό όρος της Αττικής.
H βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τον Υπουργό τι απαντά στο ψήφισμα του ΣΠΑΠ, εάν θα προβεί στην κατάργηση λατομικών ζωνών, εφόσον τα παλαιά λατομεία του Πεντελικού είναι ανενεργά, καθώς και εάν θα προβεί στον τερματισμό της επιχειρούμενης καταστροφικής εκμετάλλευσης του Πεντελικού, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης.